Durf jij donkere muren niet aan?

Je wilt een kamer gaan texen en eigenlijk in een echt andere kleur dan je ruimte nu is? Leuk idee, want met een andere kleur tex krijg je meteen een heel ander effect. En een donkere kleur kost echt niet zoveel meer dan een lichte kleur.
De meeste spullen komen mooi uit tegen donkere wanden, terwijl die lelijke kale hoeken, die soms bij lichte kleuren ontstaan, bij donker getinte muren niet voorkomen.
Helemaal enthousiast ga je kleurstaaltjes zoeken en vergelijken.
Antraciet en zwart zien we al een aantal jaren… Ook donkerbruin en een donkere jeans-blauwe kleur kunnen erg mooi zijn.

Niet durven

Maar uiteindelijk durf je niet te kiezen voor een echte donkere kleur.  Je kiest een afgezwakte kleur van wat je in je hoofd had, want je bent bang dat een donkere kleur je kamer te donker maakt. Of je kiest de kleur niet voor álle muren, maar voor slechts één wand of een klein kleurvlak.
Herken je dit?
Ik vind het heel jammer als je niet het maximale resultaat behaalt, omdat je te weinig weet over het toepassen van kleur. Je kunt op veel meer plaatsen donkere muren toepassen dan je wellicht denkt. En slechts één wand of wandvlak donker kleuren, maakt het soms juist slechter, omdat het onrustiger wordt.
Daarom leg ik je nu uit waar je gerust een donkere kleur kunt gebruiken voor alle wanden van het vertrek.

4 Ruimtes waar een donkere kleur voor de wanden een goed idee is

  • Ruimte zonder daglicht

In een ruimte waar geen of nauwelijks daglicht binnenvalt, is een donkere kleur voor alle wanden een hele goede keuze. Misschien zou je hier niet direct aan denken, maar ook met een lichte kleur zou de ruimte niet lekker licht worden. Je bent toch afhankelijk van kunstlicht.

  • Ruimte met heel veel daglicht

Maar ook in een ruimte met heel veel daglicht is een donkere kleur een goede optie!  Zo’n ruimte krijgt meer gezelligheid als de wanden echt donker zijn. Op de foto zie je een appartement met veel en vooral ook hoge ramen . Dit appartement hebben we enkele jaren geleden ingericht omdat het alsmaar niet verkocht werd.  Toen de wanden donkerbruin waren was er direct een koper.
De keuken op de eerste foto heeft ook behoorlijk wat lichtinval dankzij het witte blad voor het grote raam. Door reflectie op het werkblad valt het licht ver de keuken in.

  • Geen verblijfsruimte

Een ruimte waar je niet lang bent kan prima een donkere kleur hebben. Denk aan een wc of aan een inloopkast (ook de kast onder de trap is een inloopkast). Maar denk ook eens aan je bijkeuken of je hal!  Bij de voorbeelden zit een foto van een entree van een prachtig herenhuis. De hal heeft een bijzondere uitstraling gekregen door de donkere muren.

  • Ruimte met een onrustige vorm

Als je ruimte niet mooi en rustig van vorm is zijn donkere wanden heel geschikt om onregelmatigheden te verdoezelen. Bij een lichte kleur van de wanden komen extra hoeken of schuine stukken duidelijk in het zicht.  De foto met de zithoek met de blauwe wanden laat zo’n onregelmatig gevormde kamer zien. De vorm van de kamer vraagt geen aandacht door de donkere kleur op de muren.

Metamorfoses door nieuwe kleur op de wanden

Als je naar de oude situaties van de voorbeelden kijkt,  dan zie hoe gigantisch het effect kan zijn van een behoorlijk donkere kleur op de muren.
Misschien durf je, na deze uitleg, de stap te wagen?
Ik ben benieuwd! Laat het weten in het commentaarveld hieronder. Zo inspireer jij ook weer anderen!