Tegels

Werden tegels vroeger voornamelijk gelegd in de hal, de keuken, de bijkeuken en de badkamer van een huis, tegenwoordig zien we dat mensen vaak kiezen voor een tegelvloer op de hele begane grond.

In mijn werk kom ik vaak tegen dat het eindresultaat niet helemaal is wat men vooraf voor ogen had. Dat is natuurlijk zonde. Een tegelvloer is een flinke investering en je moet er heel lang mee kunnen doen. Daarom wil ik je helpen om een goede keuze te maken, waardoor teleurstellingen kunnen worden voorkomen en je straks echt blij kunt zijn met je vloer.
Heb je al een tegelvloer?  Lees dan toch even verder, want ik heb een belangrijke tip voor het onderhoud ervan!

Voordelen van een tegelvloer

 • Een tegelvloer is in principe geschikt voor elke ruimte. Je zou dus overal in huis dezelfde vloer leggen. Daardoor voelt het huis al snel rustig en ruimtelijk aan.
 • Een tegelvloer is heel geschikt om toe te passen met vloerverwarming: een tegel geleidt de warmte goed.
 • Het voordeel van een tegelvloer is dat hij lang mooi blijft, doordat hij niet snel beschadigd raakt.
 • Het onderhoud van een tegelvloer is gemakkelijk, mits je dat goed doet. Hier kom ik later op terug.

Nadelen van een tegelvloer

 • Een tegelvloer kan kil aandoen. Het nadeel dat een tegel koud áánvoelt kunnen we tegenwoordig opvangen door vloerverwarming te kiezen, maar je moet extra aandacht besteden aan de combinatie van je materialen om het geheel sfeervol te maken.
 • Een ruimte met een tegelvloer klinkt snel hol. Dus zul je ervoor moeten zorgen dat het geluid op een andere manier wordt gedempt.
 • Het eindresultaat is pas zichtbaar als de vloer ligt. Dit is niet alleen afhankelijk van de uitstraling van de tegel, maar ook van de grootte ervan, van de voegen, het legpatroon en de afwerkingen.

Vijf aandachtspunten bij het kiezen van de tegelvloer

Om je te helpen bij de keuze voor een tegelvloer waar je jaren plezier van hebt, volgen hieronder vijf aandachtspunten.

 1. Kies een tegel die is gekalibreerd of gerectificeerd. Zo’n tegel is namelijk zó maatvast, dat hij met een minimale voeg van 2 mm gelegd kan worden. Een dunne voeg geeft een mooie strakke uitstraling.
 2. Probeer de tegel van je keuze te gaan bekijken op een plaats waar hij al (gevoegd) ligt. In een showroom concentreer je je sterk op het uiterlijk van één tegel of hooguit van een tegelplateau, terwijl het effect van de vloer voornamelijk bepaald wordt door de combinatie met de voeg.
 3. Het formaat van de tegels is erg belangrijk. Met de huidige hulpmiddelen kunnen goede tegelzetters ook grote tegels mooi leggen. Grote tegels geven een rustige en strakke uitstraling. En misschien twijfelde je hierover, maar grote tegels zijn ook prima in kleine ruimtes!
 4. Bedenk van tevoren hoe je de afwerking langs de randen wilt hebben. Wat voor een plint pas je toe langs de muren? Hoe ziet de overgang naar een eventuele andere vloer er uit?  Een tegelplint heeft een heel andere uitstraling dan een houten plint of een gelijk met de muur liggende plint. Een strip op de tegel bij een overgang vermindert de uitstraling van de vloer behoorlijk.
 5. Onderhoud de tegel VANAF HET BEGIN op de juiste manier. Dat klinkt voor de hand liggend, maar ik maakte van de week iets mee dat ik je echt moet vertellen.

Het onderhoud van een tegelvloer

In de kleedruimtes van een tennisclub liggen sinds kort nieuwe tegels. Meteen al kwamen er klachten over vlekken en voetstappen die zichtbaar waren en slecht te verwijderen waren.

Uiteindelijk hebben we er deze week een specialist in onderhoud van vloeren bijgehaald (Moeller Stone Care) om te kijken wat er aan de hand was. Wat bleek: Het euvel was een verkeerde reiniging! De vloer werd gedweild met een allesreiniger. Dit zorgt voor een vet laagje op de tegel. Dit vet zorgt voor druppelvlekken en reageert met huidvet, waardoor de tegels er al binnen enkele weken niet meer uitzagen. De oplossing hiervoor is simpel:
Gebruik na het leggen van de tegelvloer een goede cementsluier-verwijderaar. Daarna doe je het onderhoud met een product dat geen laag op de tegel aanbrengt, maar juist het vuil naar de oppervlakte brengt. Dit neem je dan op met schoon water. Voor het schoonmaken van de vloer gebruik je dus altijd 2 emmers: één emmer met lauw water en wat reinigingsmiddel en één emmer met schoon water voor het weghalen van het vuil, dat door het reinigingsmiddel is losgeweekt van de tegel.

Overigens is het niet altijd nodig om met water schoon te maken. Tussentijds wissen met een droge wisser haalt stof en vuildeeltjes heel effectief weg en brengt geen warmte en vocht op de vloer en onder de plinten. (Warmte en vocht vormen samen een goede voedingsbodem voor bacteriën.)

Conclusie:

DOE DE ALLESREINIGER IN DE BAN, het mag dan misschien lekker ruiken, maar geeft ten onrechte een fris gevoel! Maak schoon met een droge wisser en een schoonmaakproduct dat geen laag op de tegel aanbrengt. Zo hou je je nieuwe tegelvloer in perfecte staat!

Heb je nog vragen over de keuze van een tegel of het leggen van een tegelvloer? Stel ze in het commentaarveld hieronder!