Januari is de maand van de goede voornemens. We willen meer gaan bewegen, minder tv-kijken, gezonder eten, meer tijd voor elkaar nemen, muziek maken of (zoals ik) overal OP TIJD komen!
Vol goede moed starten we de eerste dagen met ons voornemen nog vers in het geheugen. Maar hoe lastig is het om dit voornemen ook werkelijk uit te voeren! En vooral…om het uit te blijven voeren en niet na een poosje weer in het oude patroon te vervallen…

Een elk jaar terugkerend voornemen?

Ik moet eerlijk bekennen dat OP TIJD komen niet voor het eerst bij mijn goede voornemens staat.
Heb jij ook van die jaarlijks  terugkerende voornemens? Die goede bedoelingen die elk jaar jammerlijk stranden na een paar dagen of weken?
Dit jaar ga ik je helpen!  Of liever gezegd je gaat jezelf helpen door aanpassingen in je interieur te gaan doen.
Ik hoor je al zeggen: “Doret, nou ga je wel erg ver. Ik snap dat je een passie hebt voor interieur, maar wat je nu zegt is overdreven.”
Maar zoveel kan je interieur echt voor je betekenen! Ik geef een paar voorbeelden.

Je interieur gaat je helpen!

  • Je werk loslaten

Een praktijkvoorbeeld: Een aantal jaren geleden maakte ik een ontwerp voor het appartement van een alleenstaande gedeputeerde van de provincie.
Omdat zijn zitkamer royaal was, stelde hij zelf voor om ook een werktafel in deze ruimte te plaatsen. Dan zou hij vanaf zijn bureau toch nog een blik op de tv kunnen werpen.
Ik heb hem toen echter sterk afgeraden om een bureau te combineren met de plek waar hij lekker wilde gaan relaxen:  Hoe kun je namelijk ooit lekker ontspannen als je vanaf op de bank je bureau vol in het zicht hebt?, De stapels werk op het bureau geven je de boodschap dat er nog veel huiswerk gedaan moet worden!
Daarom heb ik toen voor hem een ontwerp gemaakt waarbij het werkblad wel in dezelfde ruimte zat, maar niet zichtbaar was vanaf de bank. Zo kon hij lekker ontspannen zonder dat de stapels papier hem toeschreeuwden dat hij moest komen werken!

Thuiswerken
Als je je werk meer wilt loslaten en minder stress wilt ervaren, let dan op met thuiswerken: Werk vooral niet op de bank waar je daarna wilt ontspannen. Het is logisch dat je geest het werk en de ontspanning door elkaar haalt als je dat op dezelfde plek doet. Zoek een vaste plek waar je met je laptop of ander werk gaat zitten. En als je altijd vanuit huis werkt,  is het ook een echte aanrader om je werkplek ook fysiek te scheiden van de rest van je huis. Ikzelf heb mijn kantoor echt los van het huis, achterin de tuin, gebouwd. Hierdoor kan ik na werktijd het kantoor met het werk er in  afsluiten en naar huis lopen.
Is je werkplek een kamer in huis, zorg dan dat je die kamer ook echt aan het einde van de dag afsluit.
In mijn blog thuiswerken vertel ik je nog meer.

  • Meer tijd voor elkaar nemen/minder tv-kijken

Wil je de communicatie in huis verbeteren en meer samen doen? Zorg dan dat je een plek hebt waar je een ‘kring’ kunt maken.
Bedenk op welk moment van de dag je die tijd voor elkaar zou willen nemen. Is dat overdag, kijk dan of je een fijne tafel hebt waar je elkaar goed kunt aankijken. Wil je vooral ‘s avonds meer tijd aan elkaar besteden, dan heb je een zithoek nodig waarbij je zoveel mogelijk in een kring kunt zitten. Let dan op dat de tv niet te prominent aanwezig is. Je zou op het idee komen om hem aan te zetten. Beter is als hij helemaal niet zichtbaar is. (Zet hem in een kast of zet hem gewoon eens een poosje weg.) Wil je samen een spelletje doen? Zet dan de spellen in het zicht en voor het pakken. Zeker weten dat iemand dan zin krijgt om een spelletje te doen.
Samen eten is een belangrijk moment op de dag. In mijn blog over kookeilanden schreef ik al eerder dat ik tegen krukjes naast elkaar ben. Dan word je verleid om naast elkaar te gaan zitten eten in plaats van tegenover elkaar….Heb jij thuis  zo’n situatie? Haal dan eens een of twee krukken weg. Als je daar niet met het hele gezin kunt zitten, kies je automatisch voor de eettafel en kijk je elkaar tenminste weer aan tijdens het eten.

  • Overal op tijd zijn is mijn voornemen

Ik ga voor mezelf op meer plaatsen in huis zichtbaar een klok plaatsen. Dat is een belangrijk signaal dat ik de tijd niet moet vergeten! Op die manier gaat het me vast lukken en is op tijd komen dit jaar voor het laatst een voornemen geweest…

Ik help je met je goede voornemen

Ik ben erg benieuwd welk goed voornemen jij hebt voor het nieuwe jaar. En of je, na het lezen van dit blog, iets in je huis gaat aanpassen om je te helpen dat voornemen te realiseren. Schrijf je het in het commentaarveld hieronder?
Heb je een goed voornemen waarvan jezelf denkt dat je huis je daar niet bij kan helpen? Schrijf het dan ook hieronder in het commentaarveld. Dan geef ik je een voorbeeld dat werkt!
Overigens vind ik elk moment in het jaar een goed moment om een voornemen uit te voeren! Dus kom maar op!

Boek

In mijn boek “Hoe krijg ik een heerlijk huis,  5 sleutels om zelf toe te passen” staan ook voorbeelden van signalen in je huis die je bewust of onbewust oppikt en die je naar behoefte zou kunnen aanpassen zodat ze je gaan helpen.
Heb je het boek nog niet? Bestel het dan via hier. Daar lees je nog veel meer over onbewuste signalen.