Thuiswerken? Ga naar je werk!

Hij stond al op mijn lijstje: Een blog over thuiswerken. Maar nu is ie onverwacht wel érg actueel. Ik heb al wat aanwijzingen voor een goede thuiswerkplek voorbij zien komen, maar mijn belangrijkste tip kom ik nergens tegen. Daarom toch dit blog over thuiswerken, want mijn advies komt je ook in betere tijden zeker van pas.

Nu bij ons in huis

Onze jongste zoon werkt al anderhalve week vanuit zijn vroegere studeerkamer op de laptop van de zaak. Regelmatig komt hij naar beneden voor een kopje koffie of om een sigaret (helaas) te roken buiten. Af en toe hoor ik hem bellen met een collega. Ik vind het stiekem knap van hem; als student hield hij het nooit zo lang vol op dat kamertje.
Mijn man heeft zich aan de tafel in de woonkamer geïnstalleerd met een bureaustoel uit mijn kantoor. Daar werkt hij nu al de hele week. De eerste dag kon hij niet vooruit, omdat bleek dat hij niet kon inloggen op de juiste systemen. Maar dat is inmiddels verholpen.
Ikzelf zwerf een beetje tussen mijn kantoor en huis, onwennig met de situatie van die twee mannen thuis.
Alledrie hebben we inmiddels ook de voordelen van Skype en Zoom ontdekt.

Thuiswerken ideaal?

Thuiswerken klonk altijd best ideaal: geen last van files, je kunt (redelijk) ongestoord werken en je eigen tijd indelen. Maar na een paar dagen merken ze híer dat het niet gemakkelijk is: je mist je werkomgeving, je collega’s, de vaste structuur en je bent minder productief dan je had gedacht. En dan hebben wij nu niet eens van-school-thuis-blijvende kinderen!

Mijn kantoor in de tuin

Toen ik mijn kantoor liet bouwen, twintig jaar geleden, waren onze vier kinderen klein. Ik koos heel bewust níet voor een kantoor in huis en ook niet aan het huis vast. Nee, ik liet een houten gebouw achter in de tuin maken. Zo creëerde ik bewust een fysieke afstand tussen mijn werk en de rest van mijn leven.
En dat werkt in twee richtingen: Wanneer ik van huis naar kantoor loop, stel ik me in op werken. De kinderen met al hun besognes liet ik letterlijk achter me en ook nu nog gaan mijn gedachten als vanzelf naar onze opdrachten en klanten. Andersom werkt het ook. Na afloop van een werkdag moet ik me meestal los rukken van mijn werk. Maar dan sluit ik de deur van mijn atelier en op die manier sluit ik ook in mijn hoofd de werktijd af. Toegegeven, dat lukt niet altijd, maar doordat ik echt 30 meter buiten loop tussen werk en thuis houd ik beide gemakkelijker gescheiden.

Een goede thuiswerkplek

Mijn zusje stuurde me een foto van het antieke secretaire van mijn ouders waarop twee beeldschermen stonden te prijken. Bijzonder dat dit meubeltje nog eens op deze wijze gebruikt wordt, maar ideaal is het niet. Je kunt er je benen niet goed onder kwijt en het heeft verder ook weinig ruimte op het werkblad. Beide punten horen bij een goede werkplek. Wat heb je minimaal nog meer nodig voor een goede thuiswerkplek?

  • daglicht: kies als het even kan een plek bij het raam, haaks op de lichtinval.
  • een goede bureaustoel: onze nieuwe/tweedehandse bureaustoelen komen van Jetchair.nl. Een goede prijs voor perfect opgeknapte eersteklas bureaustoelen en mooi hergebruik!
  • goede wifi: tja daarvoor moet je niet bij mij zijn.
  • en een plaats waar je anders niet snel zit……  ?? Dat leg ik uit.

Waarom een plek waar je normaal niet zit??

Als je een werkplek maakt van je favoriete plek thuis is het lastig om te schakelen naar de werksituatie en je daarop te concentreren. Bovendien wil je na werktijd het werk weer los kunnen laten. Houd daarom je werkplek fysiek gescheiden van je favoriete plek thuis. Heb je weinig keuze dan is gewoon de andere kant van de tafel al goed! Je zult merken hoe snel je lichaam en geest de signalen oppakken: nu ben ik thuis en nu ben ik aan het werk.

Conclusie

Als ik je één advies mag geven voor optimaal thuiswerken dan is het dit: Ga naar je werk.

  • Sta op de normale tijd op.
  • Doe de kleren aan waarin je normaal gesproken gaat werken.
  • Maak vaste werkblokken en hou regelmatig pauze.
  • Zorg voor een middagpauze. Het geeft je extra energie als je dan buiten wat zon kunt opvangen.
  • Creëer je thuiswerkplek op een andere plaats dan waar je normaal zit.

Ga naar je werk, dan kun je aan het einde van de dag ook weer lekker naar huis!

De foto boven dit blog is van het kantoor aan huis bij dit project.
Hoe zit jij er bij?  Heb je iets aan mijn tip? Meld het in het commentaarveld hieronder!