Vloerkleed

Een vloerkleed is vaak de finishing touch van de zithoek.  Nadat de meubels zijn uitgezocht en de juiste opstelling is bepaald wordt pas het vloerkleed gekozen. De maat van dit kleed heeft een grote invloed op de vorm van je zithoek. Kies dus heel bewust de juiste afmeting!

Sfeer

Een vloerkleed is belangrijk voor de sfeer in je zithoek. Zagen we vroeger ook nog woonkamers met een kamerbreed tapijt, tegenwoordig zijn het vooral harde vloeren die we in onze woonvertrekken kiezen. We hebben nu dus op andere plaatsen zachte materialen nodig om sfeer te maken en  om  te veel galm in de kamer te voorkomen. Klinkt het te hol in je woonkamer, dan kun je kiezen voor meubels van stof, voor gordijnen en/of voor een vloerkleed.

Standaard afmetingen van kleden

Misschien denk je wel: “We hebben een normale woonkamer dus kunnen we ook gewoon een standaardmaat vloerkleed kiezen…”
Dan is het belangrijk dat je weet waar de standaardmaten van vloerkleden vandaan komen. Die afmetingen zijn niet ontstaan omdat ze zo mooi in onze interieurs passen, maar worden bepaald door de breedte van het weefgetouw! Een normaal weefgetouw kan een breedte van 170 cm aan, vandaar dat de standaardmaat van een vloerkleed 170 cm x 240 cm is. Kwa lengte kan dit prima zijn, maar de breedte van 170 cm vind ik meestal te smal!

Vloerkleed laten maken

Tegenwoordig hoef je je niets meer aan te trekken van de standaardkleden. Als je wilt, kun je altijd een kleed op maat laten maken. Er kan speciaal voor je een kleed op maat en kleur worden geweven. Of je kunt uitgaan van een vloerbedekking die voor je op maat wordt gesneden en rondom (op verschillende manieren) kan worden afgewerkt.  De keuze is reuze!
De speciaal geweven kleden zijn natuurlijk niet goedkoop. Maar daar staat tegenover dat je elk formaat kunt krijgen. Zelfs een rond kleed is mogelijk of een kleed in een organische vorm. Een vloerkleed uit vloerbedekking zal over het algemeen rechthoekig of vierkant zijn . Maar ik heb ook wel eens een kleed met een schuine zijde laten maken. De kosten voor een kleed uit vloerbedekking zullen lager uitvallen.

Vaste regels?

Mensen vragen mij vaak of er vaste regels zijn voor de maat van een vloerkleed. Nee, die zijn er niet!  Wel of niet de poten van je zitmeubels op het kleed, hoe ver het vloerkleed onder de bank laten doorlopen en de vorm van het kleed, is allemaal afhankelijk van de situatie. Ik zal je vertellen wat MIJN aandachtspunten zijn bij het bepalen van de maat van een kleed.

Mijn tips voor de maat van het vloerkleed

  • Kies een vloerkleed zo vierkant mogelijk: Het is het fijnste om een gesprek zoveel mogelijk in een kring te houden. Door een vierklant kleed gaat de hele zithoek op een kring lijken.
  • Wanneer de ruimte van de zithoek al duidelijk is afgebakend door de vorm van de ruimte, is het niet nodig dat de voorpoten van de meubels op het kleed staan. Het kleed kan dan tussen de meubels in liggen.
  • Heb je een grote ruimte waar je zithoek als een soort eiland in staat? ‘Hang’ de meubels dan aan het kleed door de voorpoten minimaal 10 cm op het vloerkleed te zetten (mag ook meer). Heb je erg veel ruimte, dan kun je zelfs de complete meubels op het kleed plaatsen. Overigens heb je dan wel een kleed van zeker 4x4m nodig!
  • Als de meubels vrij blijven van de vloer, laat ik zelf vaker het kleed tot net achter de voorpoten van de banken doorlopen. Wanneer de meubels vrijwel tot de grond komen, houdt een kleed dat stopt op enkele cm’s  vóór de bank het luchtiger.

Ruimer?

Op de foto’s zie je enkele van onze projecten waar we kleden hebben toegepast. In de volgende artikelen op deze website vind je meer foto’s van drie van deze vier projecten: Structuur brengt rust in huis , De Leendershoeve en Hoe maak je een grote zithoek gezellig. Maar ook in de andere projecten zie je hoe wij met de vloerkleden zijn omgegaan. Ik hoop dat het je inspiratie geeft voor je eigen situatie!

Probeer eens met een lap of met kranten hoe het zou zijn als je kleed wat groter wordt. Vaak verruimt het je zithoek!
Ik ben erg benieuwd wat jij thuis hebt of wilt.  En of je nog vragen hebt. Schrijf je het in het commentaarveld hieronder?

Hoe krijg ik een heerlijk huis

In mijn boek ‘Hoe krijg ik een heerlijk huis’  beschrijf ik 5 sleutels die je zelf kunt toepassen voor een huis dat bijdraagt aan je geluk. Nog niet gelezen? Bestel het hier.