Van allemaal hokjes naar een ruimtelijk huis

Gebrek aan rust was mijn eerste gevoel bij bezoek aan dit huis en zijn bewoners Henk en Marlie en hun twee zonen.  Het is lastig te zien hoe het huis in elkaar stak. Er was een L-vormige woonkamer met een zithoek georiënteerd naar de achtertuin en een eettafel die alleen met Kerst werd gebruikt. De aangrenzende kamer was een soort doorloopruimte waarin in de hoek een computerplek stond. De twee nog thuiswonende zonen maakten veelvuldig gebruik van deze plek. Via deze doorloopruimte kwam je in een tweede tussenruimte met een klein zitje. Van daaruit was de keuken bereikbaar.
De onduidelijke opzet van het huis was ontstaan na een eerdere verbouwing waarbij de dubbele garage bij het woonhuis was getrokken en ingericht als keuken.

Opdracht

Het huis miste rust en voelde niet prettig aan.  “Maak er een fijn huis van” was de vage opdracht. “We willen hier nog lang blijven wonen en we hebben een project van je gezien dat zo fijn aanvoelde…dat willen wij ook”.
Het komt vaker voor dat de opdracht die ik krijg zo vaag is als deze. Mensen herkennen een heerlijk huis, maar weten niet hoe dat te realiseren. Aan mij dan de taak de oorzaken van de problemen te vinden en deze op te lossen.

Pijnpunten

In dit geval waren er drie belangrijke pijnpunten:

  • De structuur van het het huis was na de eerste verbouwing zoek geraakt. Om van de keuken naar de kamer te komen, moest je twee andere ruimtes doorkruisen. Die verloren daarmee hun functie als verblijfsruimte grotendeels.
  • De bewoners hadden duidelijk te maken met de problemen van het inrichten van een L-kamer. Over deze problemen schreef ik eerder (hoe richt je een L-vormige kamer in).  In dit geval zag je dat door de wijze waarop de banken in de zithoek stonden. Beide banken stonden min of meer los in de L-vormige kamer. Ze stonden niet op een fijne plek en hadden geen rugdekking.
  • Al het donkere meubilair, de donkere balken en donkere deuren maakten dat er veel losse elementen in huis stonden. Het huis zou nog onrustig zijn ook al zóu het een goede structuur en fijne zithoek hebben.

Oplossingen brengen rust

  • In ons ontwerp hebben we, met het maken van een enorme kast in een donkere kleur, de structuur in een keer duidelijk gemaakt: De kastenwand start in de keuken en loopt via de oude tussenruimte en de computerruimte door tot in de zithoek. Daar loopt de kast uit in een wand die als rugdekking is gaan dienen voor een mooie royale zithoek. De L-vorm van de kamer is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een rechthoekige woonkamer. In eerste instantie durfden de opdrachtgevers de donkere kleur niet aan, maar een sterke kleur maakt de vorm duidelijk en krachtig. De omvang van de totale ruimte en de grootte van de ramen met daglicht vanuit het zuiden, lieten dit gemakkelijk toe.
  • Een kleine aanbouw van ongeveer 4 m2 maakte dat de eettafel van de voorzijde van de woonkamer naar  de lichte zuidkant van het huis kon verhuizen. De afstand tot de keuken is nu nog slechts een kwart van de oude afstand tussen deze tafel en de keuken. Als het hele gezin (inclusief de uitwonende zonen) compleet is, is ruimte voor 12 personen nodig aan de eettafel. Maar er wonen nog slechts twee zonen thuis. Daarom is ervoor gekozen normaal 6 stoelen aan de 3,60 meter lange eettafel te plaatsen. Wel staan er 6 goed zittende klapstoelen in de buurt, zodat er in een oogwenk voor 12 personen plaats is aan tafel.
  • Door het maken van de enorme kastenwand is het losse meubilair beperkt. Er is voldoende bergruimte in de wand. De computerplek is op dezelfde plaats gebleven, maar is nu in de kastenwand opgenomen. Je eervaart hem nu niet meer als los element. Het balkenplafond in de woonkamer is vervangen door een strak gestuukt plafond. Dit geeft meer rust doordat dit plafond doorloopt over de hele begane grond en het maakt de ruimte hoger.

Domotica

  • Omdat het de bedoeling van Henk en Marlie is om zo lang mogelijk in dit huis te blijven wonen, is tijdens de verbouwing een netwerk van pijpen in het plafond aangelegd en een start gemaakt met huis-automatisering (ofwel domotica). Onder andere verlichting en verwarming kunnen nu eenvoudig centraal worden geregeld. Op het moment dat dat gewenst is kunnen deurcommunicatie, beveiliging, gordijnen en screens eenvoudig en snel worden aangesloten.

Eindresultaat

Henk en Marlie zijn zo blij met het eindresultaat dat zij spontaan aanboden om hun huis open te stellen tijdens de World Interiors Day 2016. Zo hebben alle belangstellenden aan den lijve kunnen ervaren hoe het vernieuwde huis aanvoelde.  Ook mijn doel is bereikt: weer een Heerlijk Huis erbij!

Zit er iets in dit project dat jou inspireert voor je eigen huis? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!