Bouwen aan geluk 

Ik kon me nog net bedwingen en ging niet op de eerste rij zitten.  Zo benieuwd was ik naar de presentatie van de geluksprofessor in november bij Leoxx in Nieuwegein.
Patrick van Hees, alias de geluksprofessor, doet wetenschappelijk onderzoek naar geluk.
Hij schreef er boeken over.
Op het event ‘Bouwen aan geluk’ gaf hij er een lezing over.
Ik wilde er niets van missen. Zelf ben ik immers al meer dan 25 jaar op zoek naar wat maakt dat je je gelukkig voelt. En vooral op welke manier je omgeving kan bijdragen aan je geluk. Want dat de omgeving, het interieur van een gebouw, je eigen huis, een belangrijke factor is in je geluk staat voor mij buiten kijf. Het was de belangrijkste reden om mijn baan op te zeggen en – ook al waren de kinderen nog erg klein –  interieurarchitectuur te gaan studeren. Wat zegt Patrick over geluk? Sluiten onze visies op elkaar aan?

De geluksprofessor aan het woord

“Geluk is niet alleen hosanna”, start Patrick. “Het is een combinatie van hoe tevreden je bent met je leven, alles bij elkaar genomen, en hoe je je op dit moment voelt.” Geluk blijkt meer te gaan over balans en zo goed mogelijk kunnen omgaan met tegenslagen. En ons geluk bepalen we voor een groot deel zelf!
Hoe kun je gelukkiger worden?  Geluk=D.O.M. volgens Patrick.  Hij noemt drie bouwstenen voor geluk: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. En met groeiend enthousiasme merkte ik dat ik, in de voorbeelden die hij noemde, veel herkende van mijn vijf sleutels voor een heerlijk huis.

Doelen

Om gelukkig te zijn heb je doelen nodig in je leven. Iets om naar toe te werken of naar toe te leven. Als je merkt dat je resultaten behaalt in de richting van je doel word je daar gelukkiger van. Je op iets verheugen is ook een belangrijke geluksimpuls.
Ik moest onmiddellijk denken aan mijn advies voor een ouder echtpaar, al weer jaren geleden. Ik raadde hen aan om op hun slaapkamer iets aan de wand te hangen waar zij wakker voor wilden worden. Zij besloten toen zelf om een fotowand van alle kleinkinderen te maken.
Ook op andere manieren kan je huis helpen om doelen te realiseren. Door bijvoorbeeld dingen die je meer wilt doen in het zicht te plaatsen of makkelijk bereikbaar. Of om je doel visueel te maken.

Oplaadpunten

Met alleen doelen stellen kom je er echter niet. Net zoals we elke avond onze telefoon opladen, moeten wij ook onze eigen energie opladen. Als je batterij weer is opgeladen heb je een lager stressniveau, meer positieve emoties en het versterkt je veerkracht.
Je kunt jezelf opladen door bijvoorbeeld te sporten, een boek te lezen of een lekker ontspannen bad te nemen. Jij kent vast je eigen manieren om op te laden.  Zorg dat je geniet van dingen: door ervaringen te delen, herinneringen te bouwen, jezelf te feliciteren, zintuigen te intensiveren.
Ook hier zie ik weer herkenbare punten:  In mijn blog overHealthness geef ik aan hoe je eigen badkamer een welness-ervaring kan brengen.
Niet alleen je badkamer maar je hele huis is een belangrijke plaats om te ontspannen. Mensen vragen mij niet voor niets steevast om meer rust in hun huis te realiseren.  RUST is dan ook een van mijn 5 sleutels voor een heerlijk huis. Die rust kun je bijvoorbeeld realiseren door op de fijnste plek te gaan zitten en niet te veel losse elementen in je ruimtes te hebben. In mijn boek beschrijf ik  heel concreet hoe je dat doet. Of lees alles over een project waarbij Rust een belangrijke doelstelling was.

Mensen

De derde bouwsteen van de geluksprofessor is Mensen. Relaties met andere mensen zijn noodzakelijk om gelukkig te zijn. Samen dingen doen, ervaringen delen, gesprekken voeren. Je huis kan en moet je die gelegenheid bieden en deze contacten stimuleren. Samen eten is zo’n belangrijke activiteit. In mijn visie moet het eten centraal staan en niet het koken. Vandaar mijn inmiddels gevleugelde uitspraak (in de telegraaf ) “weg met het kookeiland!” Lees Mijn keukenprins heeft geen eiland.

Twee visies die elkaar versterken

Ook Patrick is van mening dat een interieur bijdraagt aan het geluk van mensen. Ruimtes moeten functioneel zijn en ergonomisch. Licht, temperatuur en geluid in de ruimte zijn van wezenlijk belang voor hoe je je er voelt.
Ik ben blij dat voor deze wetenschapper ook duidelijk is dat je huis een belangrijke bijdrage kan leveren aan je geluk. Voor mij is duidelijk dat je huis een bijdrage moet leveren aan je geluk. Iedereen zou moeten weten hoe je dat kunt realiseren. Zodat iedereen in een huis kan wonen dat je elke dag opnieuw gelukkig maakt. Dat is mijn definitie van ‘een heerlijk huis’!  In mijn boek geef ik heel concreet aan hoe je dat doet. Na afloop van de lezing heb ik Patrick dan ook een exemplaar gegeven van mijn boek. Ik weet dat hij het aan het lezen is.
Benieuwd wat hij ervan vindt!

Heb je goede voornemens? Al dan niet voor het nieuwe jaar?  Kijk dan eens wat je huis hieraan kan bijdragen.
Vertel je het me in het commentaarveld hieronder?

Ik wens je een heel GELUKKIG 2020!

Meer weten over Patrick van Hees? www.patrickvanhees.com