Is je interieur toe aan een schilderbeurt maar weet je niet welke kleur geschikt is? Wil je het best eens (een beetje) anders maar durf je het niet aan om zaken ingrijpend aan te passen omdat je bang bent dat het er niet beter op wordt?

Dit moet je weten om de juiste kleur te kiezen:
1. WARM EN KOEL.
Kleuren kun je onderverdelen in warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn rood, geel, oranje. Je associeert ze met vuur, zomer en zon. Warme kleuren komen naar je toe. Ze kunnen zelfs je hartslag doen toenemen.
Met name de blauwe tinten en de meeste groene en paarse tinten zijn koel. Zij hebben de eigenschap te wijken en worden als rustgevend ervaren. Echt wit en zwart vallen buiten deze typering. Meestal worden echter getinte witten en antracieten gebruikt die, als je goed kijkt bij de koele of juist bij de warme kleuren horen.

2. CONTRAST.
Het ligt voor de hand om een voor je interieur een keuze te maken uit de warme tinten, want we willen toch immers een warm interieur?
Alleen warme tinten geven over het algemeen echter niet het gewenste effect. De kleuren zijn snel druk omdat ze op je af komen. Je kunt zeggen dat voor een warm interieur meer warme kleuren gebruikt worden dan koele kleuren. De koele kleuren zullen echter wel degelijk ook aanwezig moeten zijn. Ze maken de ruimte royaler en door het contrast met de warme kleuren wordt de warmte benadrukt.

3. HET BINNENVALLENDE LICHT.
Heeft een ruimte ramen op het zuiden, dan komt er al veel warm zonlicht binnen en kunnen wat koelere tinten goed gebruikt worden voor een ruim en rustgevend effect. Heeft een ruimte echter alleen noorderlicht, wees dan heel voorzichtig met koele tinten omdat het licht dat binnenvalt al een koele kleur heeft. Warme tinten compenseren nu het wat koele effect van het binnenvallende licht.

4. DE KLEUR VAN MATERIALEN.
Realiseer je dat je alle materialen in een ruimte kunt terugvertalen naar een kleur: Zo is een houten vloer vaak geel of roodachtig van kleur en zijn zilverkleurige lampen koel, terwijl bronzen en koperkleurige lampen warm van kleur zijn.

5. WAAR.
Als je uitgesproken kleuren wilt gebruiken doe dat dan op rustige vlakken. De grootte van het vlak is minder belangrijk: Het mag best een groot vlak zijn als de vorm bijvoorbeeld een mooie rechthoek is.

Helaas (of is dat juist leuk?) kun je dus niet zo gemakkelijk zeggen wat de beste kleur is om ergens toe te passen. Warme en koele tinten combineren en daarbij rekening houden met het invallende daglicht en de kleur van de aanwezige materialen zijn de beste tips om te komen tot een harmonieus kleurenpallet !

Ik ben erg benieuwd wat jouw favoriete kleur is en en waarmee je hem zou combineren /heb je hem gecombineerd? Schrijf je het in het commentaarveld hieronder??

Als je na het lezen van dit bericht graag nog meer wilt weten en een concreet plan voor je eigen situatie wilt maken, dan is mijn workshop “Kleur in je interieur” echt iets voor jou! Lees hier meer over deze workshop!