De Markthal in Rotterdam

De Markthal in Rotterdam is de eerste overdekte marktvloer in Nederland. Een spectaculair ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.
1 Oktober 2015 werd het geopend door Koningin Máxima. De 39 meter hoge markthal aan de Blaak is ontworpen in de vorm van een tunnel. Op de begane grond is plaats voor zo’n honderd marktkramen en op de onderste twee lagen zitten meer dan twintig food-gerelateerde winkels en horecazaken. Op de 2e t/m de 11e verdieping bevinden zich 228 woningen. Onder de markthalvloer is een parkeergarage met daaronder nog technische ruimtes.

De markt

Hou je van eten en koken, dan ben je in de nieuwe Markthal helemaal op je plek. Groenten van lokale telers, bijzondere kruiden, verse vis en biologisch vlees; alles wat je nodig hebt om goed en eerlijk te kunnen koken is verkrijgbaar in de indrukwekkende hal.

Print

Aan de binnenzijde van de tunnel is een gigantische print aangebracht, gemaakt door de kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam.  Bezoekers zien een kleurrijke hemel van verse groenten, vlees, vis, brood en bloemen. Deze print draagt in grote mate bij aan de zeer bijzondere beleving van dit interieur, of toch exterieur??
De bonte afbeelding maakt dat je constant omhoog wilt blijven kijken. Datzelfde gevoel had ik toen ik in Rome de Sixtijnse kapel bezocht. Ik kreeg daar echt pijn van in mijn nek. Zal de Markthal net zoveel bezoekers trekken als de Sixtijnse kapel van Michelangelo? We gaan het zien…