Hoe komt een kamer rustiger over? 7 ideeën om zelf toe te passen.
 

De eerste wens die mensen naar voren brengen als ik ze vraag naar hoe hun ideale huis eruit moet zien is meestal: meer rust in huis. “Maar”, wordt er meteen achteraan gezegd, “alle meubels die nu in huis staan hebben we wel nodig.  Dus dat gaat niet lukken”.  Het is echter een misverstand dat een rustig huis een leeg huis zou moeten zijn.

Voor jou:  7 tips om  je interieur rustiger te maken.

1. Ben je iemand die stapeltjes maakt op allerlei plaatsen in huis? Zorg er voor dat je echt een plaats aanwijst voor dit stapeltje. Bijvoorbeeld een vak in de kast, een lade, een tafeltje in de hal voor de post.  Een huis is om in te leven en stapeltjes  omgeven door een kader mogen op enkele plekken.   Voorkom dat je op andere plaatsen nog stapels kunt maken door geen halfhoge meubels te plaatsen.

2. Bekijk alle wanden eens kritisch: hoeveel te tellen elementen zijn er? Gordijnen zijn vaak grote boosdoeners doordat ze bij verkeerd gebruik de wanden in verschillende stukken opsplitsen. Kunnen de gordijnen anders hangen waardoor de hoeveelheid te tellen elementen vermindert?

3. Koop zo weinig mogelijk meubels die los in de kamer staan maar  probeer de meubels  in de ruimte te laten versmelten: Bijvoorbeeld een boekenkast tot aan het plafond en van wand tot wand. De kast wordt daardoor wand en is geen extra element meer.

4. Gebruik lever een (heel) groot element dan meerdere kleintjes: hoe minder te tellen elementen in de ruimte des te rustiger zal die aanvoelen. Op ons kantoor hebben we dit ook toegepast: de elf ! kasten van Ikea werken als één  grote documentatiewand en vormen zo slechts één element in de ruimte.

5. Kies niet allemaal mooie meubels, maar kies een enkel meubel dat mag opvallen en zorg dat de andere meubels heel eenvoudig zijn van vorm en kleur zodat ze niet opvallen.  Eén ingewikkelde vorm  betekent dat de andere vormen in de ruimte heel sober en strak zullen moeten zijn wil het niet storen.

6. Voorkom dat meerder meubels naast elkaar tegen een muur staan. Zeker als ze van verschillende hoogte zijn.  Als je geen bergruimte wilt inleveren zorg er dan voor dat de meubels samen een geheel vormen door ze tegen elkaar te zetten of met elkaar te verbinden. Of maak één grote kast (zie tip 4).

7. Wees niet bang dat de ruimte te saai wordt: er komen vanzelf nog extra elementen in a: dagelijkse spulletjes zoals een krant en de post, een bosje bloemen, je tas en telefoon, fruit etc etc.  En  de belangrijkste: Jijzelf!